fb pixel

Implantátum

R

Mi is az az implantátum?

Az implantátum lényegében egy mű foggyökér, melyet az állkapocscsontba ültetnek azért, hogy helyettesítse a hiányzó foggyökeret. Az implantáció egy szájsebészeti műtét során valósul meg, ez a fázis a pótlás elkészülésének első lépése. A későbbiekben az implantátumra lesz rögzíthető az elkészült pótlás, legyen az akár egy-vagy több korona, híd.
R

Az implantátum elhelyezése mennyire hosszú és fájdalmas folyamat?

Az érzéstelenítésnek köszönhetően teljesen fájdalommentes az eljárás, hossza pedig a beültetett implantátumok számától függ. Egy darab implantátum beültetése alkalmával a beavatkozás tulajdonképpen rövidebb ideig tart, mint az azt megelőző előkészületek.
R

Milyen előnyökkel jár egy implantátum beültetése a híddal szemben?

Az implantátum több előnnyel is jár a páciensek számára. A beültetés által nem kell a mellette lévő fogakat lecsiszolni hídpillérnek, ami már rövidtávon is előnyt jelent, hiszen csiszolás után érzékennyé válhatnak a fogak. Előfordulhat az is, hogy korona (híd) előkészítése során szükségessé válik gyökérkezelés, s ezekkel a beavatkozásokkal a fog gyengül. Ez a szövődmény implantátum esetében nem jöhet szóba.
R

Mennyi ideig tart a teljes fog elkészülése?

Erre konkrét válasz látatlanban ritka esetben adható. Elsősorban függ a páciens csontozatától, illetve, hogy hány implantátum beültetéséről van szó.  Erről minden páciens személyre szabott tájékoztatást kap, már az első konzultáció során.
R

Hogyan lesz implantátumod?

A rendelőbe érkezéskor először meghallgatjuk a pácienst, miért is érkezett hozzánk, tájékozódunk milyen betegségei vannak, milyen gyógyszereket szed. Sokan általános ellenőrzésre jönnek, míg mások konkrét elképzeléssel érkeznek. A beszélgetést egy alapos szájvizsgálat követi, és mindenképp szükséges panorámaröntgen-felvételt is készíteni. Egy ilyen felvételen látható minden fog, az arcüreg, az állcsontok, és a két fog közötti hely, ami alapján már lehet egy viszonylag pontos tervezést végezni.
R

Minden esetben elég a 2D röntgen?

Az esetek egy részében szükséges lehet a CT, vagyis a 3D röntgen, ami azért fontos, mert ezen a csont magassága mellett annak vastagsága is láthatóvá válik, ami pontosabb és biztonságosabb tervezést tesz lehetővé.
R

Mindig a drágább a jobb?

Jelenleg több, mint 200 fajta implantátum érhető el. Érdemes a szakemberre hagyatkozni, hogy alapos konzultáció után a számunkra legmegfelelőbb implantátumot választhassuk. Nem érdemes csak az árakat figyelni, mert nem feltétlen az árszabás határozza meg, hogy adott esetben melyik felmerülő lehetőség lesz a legjobb módszer.
R

Az árajánlat után rögtön kezdődhet az eljárás?

Általában igen. Néha javasolt a beültetés előtt a húzásra váró fogakat előre eltávolítani. A rossz fogak ugyanis olyan közeget képeznek a szájüregben, melyek megbetegíthetik az implantátumok környezetét, megrövidítve ezzel az élettartamukat. Legrosszabb esetben (pl. nagymértékű gyulladás a csontban) 3 hónapos gyógyulási időt érdemes tartani a húzást követően, mielőtt beültetésre kerül az implantátum.
R

Miért jó az azonnali implantátum?

Akár már a foghúzással egyidőben megtörténhet azonnali implantátumok behelyezése, abban az esetben, ha minden paraméter megfelelő (nincs gyulladás, kielégítő –és megfelelő erősségű a csontkínálat). A személyes konzultáció során általában már megállapítható, hogy alkalmazható-e azonnali implantátum, ami egy nagyon praktikus megoldás, több előnnyel is jár.
R

Rögtön terhelhető az implantátum?

Ha a műtét során el tudjuk érni az implantátum erős rögzítését a csontban, (ez általában csak a csontsűrűségtől függ), akkor lehetőség van azonnali lenyomatvételre és fix ideiglenes pótlás készítésére, amit 24 órán belül megkapja a páciens.
R

Mennyi időnek kell eltelnie az implantátum behelyezése után a fog végleges elkészüléséig?

Szituációtól függ. Műtét közben derül ki, hogy mennyire stabil a behelyezett implantátum, hogy azonnal terhelhető-e, vagy szükséges kivárni a 3 hónap gyógyulási időt a megfelelő csontosodás érdekében. Ha csontpótlás is szükséges a műtét során, előfordulhat, hogy 4- 6 hónapot is kell várni. A lenyomat elkészítése után már csak 1 hetet kell várni a végleges korona felhelyezéséig.

A fogászati implantátum

A fogászati implantáció elképesztően hosszú múltra tekint vissza, talán nem is gondolnád. Képzeld el, az első sikeresen végzett, emberbe ültetett implantációt ugyanis már Kr.e. 600-ban végezték, melyre Hondurasban talált leletek adnak tanúbizonyságot. Akkoriban kagylóból faragtak fog formájú implantátumokat, amiket aztán az állkapocsba ültettek. Korunk modern műszereivel kimutatták, hogy ezek az implantátumok bizony szabályosan be is épültek a csontba. Elképesztő, igaz?


Hondurasi lelet: Alsó metszőfogakat pótló “kagyló implantátum”
Peabody Museum, Harvard University, Cambridge

Természetesen ma már más módszereket és anyagokat alkalmazunk. A modern implantológia atyjaként emlegetett Per-Ingvar Brånemark, svéd kutatóorvos fektette le a ma ismert fogászati implantológia alapjait.

Az eljárás, és az ehhez szükségesen alkalmazott anyagok azóta folyamatosan és töretlenül fejlődnek. Ma egy rutinbeavatkozásnak számító, helyi érzéstelenítésben végezhető eljárásról van szó.

Mi is az a fogászati implantátum?

Ez tulajdonképpen egy csavar formájú műgyökér, ami csontosan rögzül az állcsontban. Általában titániumból, vagy cirkónium-oxidból kerámiából készülnek. Ezek az anyagok nem okoznak allergiás reakciót és könnyedén beépülnek a szervezetbe.

Az implantátumra épített korona hasonlít a legjobban a természetes fogakra, esztétikailag, érzetre és  tisztíthatósági szempontokból egyaránt.


Egy fogat pótló implantátum

Amiért sokkal jobb megoldás a hagyományos fogpótló eljárásokkal szemben:

  • bármilyen kiterjedésű foghiány esetén alkalmazható, legyen az akár egy fog hiánya, vagy teljesen fogatlan állapot
  • feladata a rágófunkció, az esztétika, és a hangképzés helyreállítása
  • segítségével elkerülhető a hiányt határoló ép fogak, hídhoz történő lecsiszolása. -Használatával megállítható, lassítható az eltávolított fog helyén kialakuló csont sorvadá
  • lehetővé teszi a rögzített fogpótlások készítését, ezáltal csökkenthető, megszüntethető a kivehető pótlások által okozott fájdalom és díszkomfort érzés.

A beültetett, jó minőségű implantátum hosszútávú befektetés és nagyon jó megoldás, mivel megfelelő tisztítás mellett akár élethosszig is megmaradhat. A rajta lévő fogpótlás idővel cserélhető, illetve ha szükséges, a jövőben összeköthető más, később behelyezett implantátumokkal.

Ha szeretnéd megtudni, ki alkalmas az implantációra, hogyan zajlik az előzetes kivizsgálás és maga a beavatkozás, tarts velünk a továbbiakban is!  A következő részből megtudod!

„Széles mosollyal várjuk és engedjük el!”