A fogászati implantátum 2. rész

Szia!

Nagyon örülünk, hogy érdeklődsz és újra velünk tartasz. Folytassuk hát az implantátumról szóló blogunkat.

Az előző részből megtudtuk, hogy mi is az az implantáció. Most arról lesz szó, hogy kialkalmas rá, és hogyan zajlik a beavatkozást megelőző, elengedhetetlen előzetes kivizsgálás.

Ha megérkezel hozzánk az implantálásra, először egy egészségügyi kérdőívet kell kitöltened. Itt szükséges megadnod minden jelenleg ismeretes, fennálló betegséged, valamint a szedett gyógyszereid, és az esetleges allergiáid. Ez alapján a fogorvos már meg tudja állapítani, hogy van-e valamilyen általános betegséged, vagy szedett gyógyszer, ami magát az implantációt kizárja.

Ezek után következik a szájvizsgálat, amikor is megvizsgáljuk a harapási formát, az esetleges zavaró eltéréseket. Ha kezeletlen fogágybetegséget látunk, rossz szájhigiénét vagy szuvas fogakat találunk, az implantáció előtt ezeket kezelni kell. A fogkövet minden esetben el kell távolítani.

Az alapos vizsgálathoz elengedhetetlen a jó minőségű digitális röntgenfelvétel, vagy 3D CBCT készítése. Az implantáció tervezett helyén nem lehet gyulladás, bennmaradt foggyökér, idegen anyag. A digitális röntgenen mérhető a rendelkezésre álló csontmennyiség, valamint az ott futó idegszálak, az arcüreg közelsége, eldönthető, hogy van-e elegendő csont az implantátum beültetéséhez.

Fontos tudni, hogy szív-és érrendszeri, véralvadással, anyagcserével, csontokkal, immunrendszerrel illetve daganatos megbetegedéssel összefüggésbe hozható súlyos állapot, nem kezelt betegség ellenjavallat lehet, ezért ezt mindenképpen tisztázni kell még a beavatkozást megelőzően. Súlyos szenvedélybetegségben függőség (alkohol  és drog), egyes csontritkulásra szedett gyógyszerek, erős dohányzás és várandósság kizárják az implantálás lehetőségét.

Ha valaki véralvadásgátlót szed: Nem kell csüggednie, a beavatkozás ekkor sem lehetetlen. A vérzékeny betegek fogorvosi ellátására hivatalos szakmai ajánlás létezik, amit orvosaink minden esetben követnek.

Ha mindent rendben találtunk, jöhet a várva várt beavatkozás, amit a következő részben ismertetünk! Tartsatok velünk akkor is!

„Széles mosollyal várjuk és engedjük el!”

Üzenetküldés