A fogászati implantátum

A fogászati implantáció elképesztően hosszú múltra tekint vissza, talán nem is gondolnád. Képzeld el, az első sikeresen végzett, emberbe ültetett implantációt ugyanis már Kr.e. 600-ban végezték, melyre Hondurasban talált leletek adnak tanúbizonyságot. Akkoriban kagylóból faragtak fog formájú implantátumokat, amiket aztán az állkapocsba ültettek. Korunk modern műszereivel kimutatták, hogy ezek az implantátumok bizony szabályosan be is épültek a csontba. Elképesztő, igaz?


Hondurasi lelet: Alsó metszőfogakat pótló “kagyló implantátum”
Peabody Museum, Harvard University, Cambridge

Természetesen ma már más módszereket és anyagokat alkalmazunk. A modern implantológia atyjaként emlegetett Per-Ingvar Brånemark, svéd kutatóorvos fektette le a ma ismert fogászati implantológia alapjait.

Az eljárás, és az ehhez szükségesen alkalmazott anyagok azóta folyamatosan és töretlenül fejlődnek. Ma egy rutinbeavatkozásnak számító, helyi érzéstelenítésben végezhető eljárásról van szó.

Mi is az a fogászati implantátum?

Ez tulajdonképpen egy csavar formájú műgyökér, ami csontosan rögzül az állcsontban. Általában titániumból, vagy cirkónium-oxidból kerámiából készülnek. Ezek az anyagok nem okoznak allergiás reakciót és könnyedén beépülnek a szervezetbe.

Az implantátumra épített korona hasonlít a legjobban a természetes fogakra, esztétikailag, érzetre és  tisztíthatósági szempontokból egyaránt.


Egy fogat pótló implantátum

Amiért sokkal jobb megoldás a hagyományos fogpótló eljárásokkal szemben:

  • bármilyen kiterjedésű foghiány esetén alkalmazható, legyen az akár egy fog hiánya, vagy teljesen fogatlan állapot
  • feladata a rágófunkció, az esztétika, és a hangképzés helyreállítása
  • segítségével elkerülhető a hiányt határoló ép fogak, hídhoz történő lecsiszolása. -Használatával megállítható, lassítható az eltávolított fog helyén kialakuló csont sorvadá
  • lehetővé teszi a rögzített fogpótlások készítését, ezáltal csökkenthető, megszüntethető a kivehető pótlások által okozott fájdalom és díszkomfort érzés.

A beültetett, jó minőségű implantátum hosszútávú befektetés és nagyon jó megoldás, mivel megfelelő tisztítás mellett akár élethosszig is megmaradhat. A rajta lévő fogpótlás idővel cserélhető, illetve ha szükséges, a jövőben összeköthető más, később behelyezett implantátumokkal.

Ha szeretnéd megtudni, ki alkalmas az implantációra, hogyan zajlik az előzetes kivizsgálás és maga a beavatkozás, tarts velünk a továbbiakban is!  A következő részből megtudod!

„Széles mosollyal várjuk és engedjük el!”

Üzenetküldés